• Home
  • Новини
  • 23 червня відбулася презентація українського перекладу епохальної книги Тоні Джадта «Після війни. Історія Європи від 1945 року»

23 червня відбулася презентація українського перекладу епохальної книги Тоні Джадта «Після війни. Історія Європи від 1945 року»

23 червня на Книжковому арсеналі відбулася презентація перекладу Катерини Зарембо книги Тоні Джадта “Після війни. Історія Європи від 1945 року”. В обговоренні книги взяла участь Олександра Гайдай, наукова редакторка українського перекладу, історикиня, провідна наукова співробітниця Музею історії в м. Київ, а також Володимир Єрмоленко, філософ та письменник, доктор політичних студій, викладач у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Катерина Зарембо поділилася своїми ремарками щодо книги Тоні Джадта:

  • “Книга Тоні Джадта є для нього глибоко особистою – зокрема тому, що історія Європи від 1945 року – це і його історія. Єврей із східноєвропейським корінням (бабусі і дідусі Джадта походять з Румунії, Росії та Литви), сам він народився 1948 року у Лондоні, навчався у Кембриджі та Парижі, з 1995 року очолював Інститут Ремарка у Нью-Йорку, де й помер 2010 року, через п’ять років після того, як «Після війни» побачила світ. Тому події, описані у книзі, відбувалися на його очах упродовж його власного життя, і його переживання цих подій прочитується у тексті разом з їхнім проникливим аналізом. Водночас, «Після війни» є не просто поєднанням історій низки країн (серед яких для Джадта немає «важливих» і «неважливих»), а цілісним наративом історії континенту, всі події у якому взаємопов’язані.”
  • “Праця «Після війни» виходить далеко за межі класичних текстів про європейську інтеграцію – Джадт викладає не факти, а сенси, при цьому прописуючи історію об’єднання Європи не тільки не стільки крізь призму євроінституцій, скільки крізь історії окремих держав та аналіз тогочасних громадських настроїв. При цьому він пише про Європу без рожевих окулярів, відверто оприявнюючи і її цінності, і її інтереси (та протистояння інтересів різних держав). Джадтові вдається, критикуючи, не засуджувати (чи, точніше, не викликати у читача почуття ненависті чи агресії) – це рідкісне вміння у всі часи, які вимагають від інтелектуала безкомпромісної ідеологічної приналежності.”
  • “Книга «Після війни» – це гід не тільки по історії Європи, але й по культурі і особливо – по кінематографу. Джадт чудово розуміється на національних фільмографіях багатьох західноєвропейських країн і фактично пропонує читачу не тільки список літератури, але й хронологічно впорядкований список фільмів до перегляду – ілюстрацій описуваних ним часів, подій і настроїв.”

Придбати книгу можна тут.